Eeltvorming / kloven:

Eelt aan de voeten als bescherming:

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijv. op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten'.

Overtollig eelt aan de voeten:

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met eeltpitten. Dit eelt kan door mij deskundig worden terug gebracht tot de normale dikte en eventuele eeltpitten worden verwijderd.

Eelt door de verkeerde schoenen:

Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns.
Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming te voorkomen

Kloven:

Waar komen kloven voor?
Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Tussen de tenen door een verweekte huid.

Vochtige kloven tussen de tenen:

Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met de juiste medicamenten.


Droge kloven aan de hiel:

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.


Wat kan ik doen om de genezing te bevorderen?

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal ik je adviseren de huisarts te raadplegen. Bij misvorming van de tenen kan de pedicure antidrukmiddelen of orthesen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, vooral de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Er zijn diverse producten om kloven te verminderen.
Na deze behandeling zal ik je advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen.